Nieuw onderzoek toont aan dat 95% van de patiënten nog steeds matige tot ernstige chronische pijn lijdt ondanks één jaar behandeling

95% van de patiënten lijdt nog steeds aan matige tot ernstige chronische pijn na één jaar behandeling[1] en slechts 12% van hen wordt sterke opioïden voorgeschreven, Dit 12 maanden durende onderzoek wordt vandaag op het EFIC congres voorgesteld. Het onderzoek toont aan dat bij meer dan de helft van de patiënten het niveau van pijn niet verbetert in de loop van het jaar en voor 19% werd de pijn zelfs erger.
Ondanks het hoge aantal patiënten dat pijn blijft ervaren, gelooft 64% de meest aangewezen medicatie te krijgen en 58% gelooft dat alles in het werk gesteld wordt om hen te helpen.

Voor het zien van de Multimedia News Release, klik hier: http://www.prnewswire.com/mnr/mundipharma/39915/

Het nieuwe onderzoek getiteld PainSTORY (Pain Study Tracking Ongoing Responses for a Year) is het eerste in zijn soort dat de impact van continue chronische pijn op het leven van de patiënten observeert tijdens gedurende één jaar. Er namen 294 patiënten deel uit 13 Europese landen.

Wat de behandeling van de pijn betreft, toont de studie aan dat 83% van alle deelnemende patiënten pijnmedicatie voorgeschreven krijgt maar 30% richt zich ook tot voorschriftvrije geneesmiddelen (OTC) om de pijn te controleren. Ondanks het feit dat 95% van de behandelde patiënten lijden aan matige tot ernstige pijn; wordt slechts bij 12% van hen een sterk opioïd voorgeschreven; 25% krijgt een zwak opioïd en 43% een niet-opioïd. Onderzoek toont ook aan dat slechts bij 23% van de patiënten in de loop van het jaar de dosis van de pijnstillers werd opgedreven.

Het onderzoek illustreert dat bijna de helft van de patiënten nevenwerkingen melden als gevolg van hun medicatie. Deze nevenwerkingen oefenen een belangrijke invloed uit op de houding van de patiënten tegenover pijntherapie. Vera, een Belgische pijnpatiënte verwoordt het als volgt:"Volledig pijnloos zal ik nooit zijn, dat is momenteel het ergste. Ik ben volledig gewend geraakt aan de medicatie en de pillen hebben niet meer het gewenste effect.' Ook van de bijwerkingen blijf ik niet gespaard: geheugenstoornissen, overmatig zweten, gewichtstoename en maagklachten zijn er nog maar enkele."

Constipatie is het meest voorkomende neveneffect[2], en wordt ervaren door bijna de helft van de patiënten waarvan 49% van hen wordt behandeld met opioïden. Ondanks hoge doeltreffendheid tegen pijn, worden opioïden dikwijls geassocieerd met opioïdgeinduceerde constipatie (OIC). Het onderzoek toont aan dat 26% van de patiënten die opioïden nemen, naar laxativa grijpen om hun constipatie te helpen verzachten. Deze verlichten echter de symptomen maar pakken de oorzaak van het probleem niet aan.

Over de resultaten van dit onderzoek zegt Dr Tony O'Brien, specialist in palliatieve geneeskunde aan de Universiteit van Cork: 'Dit onderzoek toont een alarmerend hoge prevalentie van ongecontroleerde chronische pijn in onze maatschappij. Dit ernstige gezondheidsprobleem moet aangepakt worden met de nodige urgentie. Patiënten die lijden aan pijn hebben nood aan een grondig onderzoek door gekwalificeerde gezondheidszorgmedewerkers. Bij zorgvuldig uitgekozen patiënten kan middels een proefperiode en met de nodige professionele supervisie gestart worden met een behandeling met opioïden. In dit opzicht moet de nodige aandacht worden besteed aan het voorkomen van voorspelbare opioïd-nevenwerkingen, inclusief constipatie. Het doel moet doel steeds zijn om een zo hoog mogelijke levenskwaliteit te bieden aan de patiënt.'

Het onderzoek geeft een waardevol inzicht over hoe patiënten in contact komen met gekwalificeerde gezondheidsmedewerkers. Ondanks het grote aandeel patiënten dat voortdurend pijn lijdt, daalde het aantal patiënten dat een arts bezocht gedurende het jaar van 83% in het begin van het onderzoek naar 70% op het einde. Op het einde van het onderzoek werden 58% lichamelijk onderzocht, 22% werd geëvalueerd aan de hand van een pijnschaal, 19% werd verder doorverwezen voor extra onderzoek. Slechts 2% werd consequent opgevolgd door een pijnspecialist!

Over het hele jaar meldt 44% van de patiënten zich geïsoleerd te voelen in de aanpak van hun pijn en tweederde voelt zich angstig of depressief ten gevolge van hun pijn. Bij 28% van de patiënten is hun pijn zo erg dat ze soms wensen te sterven. Patiënten rapporteren zich gevangen te voelen door een pijn die kan variëren qua intensiteit, maar toch continu elk aspect van hun leven beïnvloedt.

Over de bevindingen van dit onderzoek zegt Hans Kress, President Elect, European Federation of Chapters of the International Association for the Study of Pain: " Dit onderzoek biedt een uniek inzicht in het jarenlange traject van pijnpatiënten. Het is vreselijk vast te stellen dat na 12 maanden, patiënten nog steeds gevangen zitten in een vicieuze cirkel van pijn; de meerderheid lijkt zich neer te leggen bij de ernstige impact die pijn heeft op hun leven en verliezen steeds meer hun hoop. Ik spoor patiënten aan met hun arts te spreken indien ze lijden aan chronische pijn of bezorgd zijn over nevenwerkingen. Ze mogen niet in stilte te lijden".

[1] De behandeling bevat medicatie op voorschrift, OTC medicatie en alternatieve medicatie
[2] Het woord `constipatie' omvat opgeblazen gevoel, buikpijn en buikkrampen
10 sep 2009 14u21
Bron: PainStory